Verbeterde controle over het doorvoer van producten van Wit-Rusland vanaf 24 november

Verbeterde controle over het doorvoer van producten van Wit-Rusland vanaf 24 november

Het feit dat een nieuw systeem van verbeterde controle wordt geïntroduceerd metOp 24 november 2014 heeft Alexey Alekseenko, vertegenwoordiger van Rosselkhoznadzor, zijn mening uitgesproken. Volgens hem zullen alle vrachtwagens een extra inspectieprocedure ondergaan op de Russisch-Wit-Russische grens, zelfs als ze al door deskundigen uit een vriendelijke staat zijn gecontroleerd.

Verbeterde controle over het doorvoer van producten van Wit-Rusland vanaf 24 november

Volgens meneer Alekseenko, het doel van de introductieDeze innovatie is de beste en effectievere controle over mogelijke oneerlijke voedselverzending uit verboden landen (EU-lidstaten, VS, Canada, Australië en Noorwegen). Dus het Rosselkhoznadzor management vermoedt dat een deel van de producten van vrachtwagens die door Rusland naar Kazachstan en andere landen overgaan, illegaal in het land kunnen vestigen.

Alexey Alekseenko merkte ook op datDe Russische kant is voldoende bekwame medewerkers die alle voertuigen op zes grenscontrolepunten kunnen inspecteren. Dat wil zeggen, controle over episodische risico's zal met alle mogelijke efficiëntie worden uitgevoerd.

Maar niet alle industrie specialisten enOndernemers zijn zo positief over de situatie. Bijvoorbeeld, Alexander Knobel, een medewerker van het Gaidar Instituut, is van mening dat de heer Alekseenko eigenlijk op de hoogte was van het verbod van doorvoer vanuit Wit-Rusland. Bovendien sluiten de overeenkomsten tussen de lidstaten van de douane-unie de uitsluitende invoering van dergelijke maatregelen niet uit. Het laatste, zuiver juridische feit werd bevestigd door Ilya Rachkov, partner van King & Spalding, die de voorwaarden van de overeenkomst over de Eurasische Economische Unie heeft beoordeeld.

"Ik begrijp de zorgen van de Russische kant,maar naar mijn mening is onze controle volstrekt voldoende en grondig. We controleren elke wagen, vergelijk fytosanitaire certificaten en andere begeleidende documenten. Mislukking hier kan niet zijn, behalve dat alleen in zeer geïsoleerde gevallen. Als Rusland niet vertrouwt en wil een herhaalprocedure uitvoeren - alstublieft, maar ik vind dit een verspilling, zegt een lid van een van de controlepunten van de Wit-Russische kant.