Russische spreekwoorden en uitspraken over vrouwen

Russische spreekwoorden en uitspraken over vrouwen


Phraseologische woordenboeken van de Russische taal bevattenduizenden spreekwoorden en gezegden over vrouwen. Ze weerspiegelen de positieve en negatieve kwaliteiten van de Russen, hun sociale rol in de samenleving is vastgesteld, de relaties tussen vrouwen en mannen worden beschreven. Russische mensen hebben een zeer tegenstrijdig vrouwelijk beeld gevormd en geconsolideerd.Russische vrouwen in spreekwoorden en gezegden


Het patriarchale model van de Russische wereld Oorspronkelijkgeplaatst vrouwen in ongelijke positie met mannen. Zelfs het feit van de geboorte van een meisje veroorzaakte geen vreugde aan de ouders: "Een zoon is beter van stof dan een meisje van goud", "Een meisje heeft gebaard, en een zoon brengt", "Ze laten hun dochters zonder een shirt."

De rollen van vrouwen

Historisch gezien konden vrouwen zichzelfbesef alleen in het huwelijk: "Een vrouw met een man is goed, zonder dat een man geen vrouw is." De sociaaleconomische situatie in Rusland is te allen tijde verontrust, hoewel er zeldzame perioden van vrede en welvaart zijn geweest. De noodzaak om te trouwen en kinderen te baren die bedoeld zijn om te overleven, om een ​​stabiele positie in de samenleving te vinden. Een ongehuwde vrouw werd verweten: "Het meisje is mooier geworden, tot een grijze kronkel". Trouwen werd ten koste van alles voorgeschreven: "Zelfs voor een oude man, al was het maar om bij de meisjes te blijven".

De houding ten opzichte van het huwelijk bij vrouwen was noodzakelijk positief: "Met de echtgenoot - de behoefte; zonder een echtgenoot - nog erger; maar een weduwe en een wees - zelfs huilende wolven. "

Vrouwen kregen de rol van bruid, echtgenote, moeder,schoonmoeder of schoonmoeder. De hiërarchie van relaties tussen mannen en vrouwen om hem heen zag er zo uit: "Een vrouw voor advies, een schoonmoeder als welkom en er zijn geen mijlen van een moeder."

Bruiden voor het huwelijk waren naïef enonschuldig, "Baba berouw, en de meisjes gaan trouwen", "Het meisje toen geboren, toen de bruid goed." Voor jonge bruid verankerd beeld van een romantische en dromerige, en de huidige bepaalde fataliteit en onontkoombaarheid van het lot: "Man trouwt, wanneer hij wil, en ze gaat trouwen toen ze bestemd was," "vernauwing niet voorbij, niet inhalen," "Elke bruid voor haar man geboren "" Fate zal -. op het fornuis wil "

Een moeder van de vrouw werd erkend als de duurste en heiligsteman: "De moeder van elk bedrijf is een hoofd", "Geen geliefde vriend dan mijn eigen moeder," "Wanneer de zon warm is, met mijn moeder goed." Bij kinderen ontwikkelt de moeder, idealiter, onafscheidelijke relaties: "Jonge vrouw huilt naar de ochtenddauw, zus van gouden ringen, moeder van de leeftijd."

De beelden in-law en moeder-in vaak getrokken groteske en belachelijk "Slut-in-law en dochter-in niet geloven", "De onstuimige in-law en achter de ogen," "Was at Tiffany's, maar ben blij dat gelekt".

Negatieve kwaliteiten

In de spreekwoorden en gezegden van de Russische taal zijn de ondeugden van vrouwen stevig verankerd: roddel, domheid, koppigheid, schandaal, nieuwsgierigheid, vergankelijkheid, luiheid en liefde voor vreugde.

Het transversale thema van Russische spreekwoorden is mentaalvermogen van vrouwen. Mannen geven vrouwen niet genoeg intelligentie, voorzichtigheid en doorzettingsvermogen: "Haar is lang, de geest is kort", "Vrouwengeest ruïneert huizen"; "Een gewone vrouw heeft net zo veel lust als een kip, en een ongewone - zo veel als twee", "De geesten van vrouwen die Tatar sommen (zijn variabel).

Het gesprek van vrouwen is veroordeeld, omdat het kanleiden tot onvoorspelbare gevolgen, "de vrouw kwam uit de stad, bracht het nieuws uit de drie dozen", "Babi taal - een reuzenrad pomelo" "vrije vrouw in de taal, maar de duivel in de baby adamsappel", "Als je zegt dat de kip, en het aan de overkant",

Wat is erger dan praatzucht, naar de mening van de Rusmensen, vrouwelijk alcoholisme en dronkenschap: "De man drinkt - de helft van het huis brandt, de vrouw drinkt - het hele huis brandt", "Er is geen drankje als een vrouw met een kater", "Een dronken vrouw met varkens toegevoegd". Dronkenschap leidt vaak tot ontrouw: "Baba is dronken - allemaal vreemdelingen." Hoewel mannen zichzelf echter soms tegenspreken, met het argument dat: "Het is beter om een ​​vrouw dronken te laten zijn dan eigenwijs".

Positieve kwaliteiten

De ideale Russische vrouw is begiftigd met intelligentie, wijsheid, vriendelijkheid, uithoudingsvermogen en economie.

Een vrouw werd gewaardeerd als ze gezond was en wasis in staat om kinderen te krijgen: "Een broer houdt van een rijke zuster, maar een man is gezond voor een man". De aanwezigheid van de geest en de wijsheid van de wereld maakte een vrouw stabiel en gelukkig: "Hoe slimmer de vrouw, hoe sterker het gezin." Verrukking met vindingrijkheid in combinatie met ervaring wordt weerspiegeld in het volgende gezegde: "Babi's geest is een vrouwentuimelschakelaar; en het is aan beide uiteinden scheef en kuiltjes. "

Het lot dat aan een vrouw is toegewezen, is een huis. Het vermogen om de economie rationeel te managen wordt positief beoordeeld: "Vrouw is eenrichtingsverkeer - van de deur naar de kachel", "Het huis wordt niet op de grond gehouden, maar op zijn vrouw", "De gastvrouw is thuis".

De geest was tegengesteld aan schoonheid en het overwichtpositieve beoordelingen was niet aan de kant van schoonheid "Smart liefde voor het karakter - een dwaas voor schoonheid" Russische mannen zijn meestal de voorkeur van vrouwen van goede en economische, in plaats van schoonheden: "Schoonheid zonder intelligentie - dat er geen geld portemonnee", "Schoonheid zonder intelligentie is leeg", "Schoonheid kan niet eten," het besef dat "beauty - aan de kroon, en de geest tot het einde "" de schoonheid van de avond, en vriendelijkheid voor altijd. "

Het uithoudingsvermogen van Russische vrouwen veroorzaakte trillingenverrukking, waarvan we de weerspiegeling vinden in Nikolai Nekrasovs gedicht "Aan wie in Rusland om goed te leven": "Het paard stopt galop, ga de brandende hut binnen". Het Russische volk beschreef de geharde vrouwen als volgt: "Een vrouw is geen pot, je zult het niet breken", "Waar Satan niet kan, zal de vrouw daarheen sturen."

Phraseologische eenheden die positieve eigenschappen weerspiegelenVrouwen zijn drie keer minder dan de nadruk leggen op de negatieve aspecten. Wij constateren echter dat slechts een zeldzame man stel zichzelf zonder vrouwen. Dat is wat het zegt in het Russisch spreekwoorden en gezegden: "Een man zonder een vrouw die vis uit het water," "Zonder een vrouw als een capless", "Een man zonder een vrouw bos van kleine kinderen wees", "grootvader uiteen zou vallen, al was het maar werd hij niet transportbanden grootmoeder. "