Tip 1: Hoe gebruik je de barometer

Tip 1: Hoe gebruik je de barometer

Een barometer is een meetinstrumentatmosferische druk. Het grootste deel van de meeste barometers is een gesealde doos gevuld met gas. Het wordt een aneroïde genoemd. Het gebruik van het apparaat is heel eenvoudig, het is voldoende om te kijken waar zijn pijl wijst.

Hoe de barometer te gebruiken

Soorten barometers, het principe van hun actie

Barometers kunnen aneroïde en kwik zijn. Het woord "aneroïde" betekent "zonder vloeistof". Het principe van de werking van een dergelijke barometer is vrij eenvoudig: veranderingen in de atmosferische druk leiden tot een verandering in de geometrische afmetingen van de aneroïde, waardoor de pijl op de schaal beweegt. Dergelijke barometers bevatten geen gevaarlijke elementen, dus ze zijn geschikt voor gebruik thuis, in de omstandigheden van een wandeltocht. Naast aneroïde zijn er kwiktoestellen waarin kwik wordt gebruikt om de atmosferische druk te meten. Onder invloed van de atmosferische druk verandert de hoogte van de kwikkolom. De aflezingen van deze barometers zijn nauwkeuriger, alleen dergelijke instrumenten worden gebruikt op meteorologische stations. Kwik en zijn dampen vormen een gevaar voor de mens, daarom worden dergelijke apparaten niet thuis gebruikt. Elektronische meteorologische instrumenten zijn te koop, in de regel maken ze deel uit van weer meteorologische stations. Dergelijke complexe instrumenten meten ook een aantal andere variabelen (bijvoorbeeld luchttemperatuur en vochtigheid) en stellen ons in staat om het weer voor de nabije toekomst nauwkeurig te voorspellen. Digitale apparaten zijn minder gevoelig voor trillingen, dus ze zijn goed voor gebruik tijdens reizen over zee.

Gebruik een barometer

Het is niet moeilijk om een ​​aneroïde barometer te gebruiken. Het is noodzakelijk om te kijken naar de waarde die wordt aangegeven door de pijl van het apparaat. Op de schaal van de barometer zijn er zones die worden aangeduid als "droog land", "helder", "variabel", "regen", "storm" en ook opdelen met de aanduiding van absolute waarden. Als de druk afneemt - als er neerslag wordt verwacht, als deze toeneemt - zal dit duidelijk zijn. In de regel heeft de barometer twee pijlen - één beweegbaar, deze is verbonden met een aneroïde doos en de tweede kan worden geroteerd. Als het wordt gecombineerd met een pijl die de magnitude van de atmosferische druk weergeeft, kun je na een tijdje zien in welke richting de beweegbare pijl zal bewegen. Normaal is de atmosferische druk van 760 mm Hg. Art. bij een luchttemperatuur van 15 ° C op het zgn. zeeniveau. Home barometers kunnen de waarde meten in het bereik van 700 - 800 mm Hg. Art. op een hoogte van niet meer dan 300 m boven de zeespiegel. Een drukval betekent een verslechtering van de weersomstandigheden, naderende regen of sneeuwval. Zones met lage druk worden cyclonen genoemd. Anti-cyclonen zijn zones met verhoogde druk, hun benadering betekent de aankomst van goed weer. De barometer wordt aangepast als de meetresultaten met meer dan 8 mm Hg afwijken van de waarden van het lokale weerstation. Art. Hiertoe is de stelschroef aan de achterkant van de behuizing aangebracht. Draai bij het instellen een hoek van maximaal 45 graden.

Tip 2: Hoe atmosferische druk te bepalen

Zeker bijna elke dag als je kijktof luister naar de weersvoorspelling en let dan alleen op de luchttemperatuur en mogelijke neerslag. Maar weersvoorspellers noemen enkele meer belangrijke parameters en atmosferisch de druk onder hen. Over het algemeen is de atmosferische druk de druk van de atmosfeer op het aardoppervlak en alle objecten erop. Er werkt een druk op het menselijk lichaam, wat overeenkomt met de druk van een belasting van 15 ton. Maar we voelen het niet, omdat er ook lucht in ons lichaam zit.

Hoe de atmosferische druk te bepalen

Je hebt nodig

  • een kwikbarometer of een aneroïde barometer. En als u continu drukmetingen moet uitvoeren, moet u een barograaf gebruiken.

instructie

1

Mercury barometer, in de regel, laat zienatmosferische druk in millimeter kwik. Kijk maar naar de schaal van het kwikniveau in de kolf - en nu weet u de atmosferische druk in uw kamer. In de regel is deze waarde 760 ± 20 mm Hg. Als u de druk in pascal wilt kennen, gebruik dan een eenvoudig vertaalsysteem: 1 mm Hg. = 133,3 Pa. Bijvoorbeeld 760 mm Hg. = 133,3 * 760 Pa = 101308 Pa. Deze druk wordt als normaal beschouwd op zeeniveau bij 15 ° C.

2

Verwijder de drukwaarden van de barograafschaalis ook heel eenvoudig. Dit apparaat is gebaseerd op de werking van de aneroïde box, die reageert op veranderingen in luchtdruk. Als de druk stijgt - de wanden van deze box buigen naar binnen, als de druk afneemt - worden de wanden recht. Het hele systeem is verbonden met de pijl en u hoeft alleen maar te kijken naar de waarde van de atmosferische druk die de pijl op de schaal van het apparaat toont. Raak niet in paniek als de schaal zich in eenheden zoals hPa bevindt - dit is een hectopascal: 1 hPa = 100 Pa. En om te vertalen naar meer bekende mm.rt.st. gebruik gewoon de gelijkheid uit de vorige paragraaf.

3

En om de atmosferische druk op sommigen te vindeneen bepaalde hoogte kan zijn, zelfs zonder het gebruik van het apparaat, als je de druk op zeeniveau te leren kennen. Het moet alleen wat wiskunde vaardigheden. Hier maken deze formule: P = P0 * e ^ (- Mgh / RT) .In deze formule: - de gewenste druk op een hoogte h, P0 - de druk op zeeniveau, in Pascal, M - molmassa van lucht is gelijk aan 0,029 kg / mol, g - aarde zwaartekrachtversnelling, ongeveer gelijk aan 9,81 m / s² R - is de universele gasconstante, genomen 8,31 J / mol K, T - temperatuur in Kelvin (converteren van ° CK gebruiken formuloyT = t + 273 waarin t - temperatuur ° C); h - hoogte boven zeeniveau, waar we de druk, gemeten in meters zijn.