Sphagnum mos: beschrijving, levenscyclus, applicatie

Sphagnum mos: beschrijving, levenscyclus, applicatieIn moerasachtige gebieden en gebieden met hoge luchtvochtigheid en schaduw is het moeilijk om geen lichtgroene mosmatten te zien. In de boszone is Sphagnum mos veel verspreid, die uit het Grieks als "spons" vertaald wordt.

Sphagnum mos: beschrijving, levenscyclus, applicatie

Moss sphagnum. beschrijving

In het proces van plantengroei vormt hetMaak onbewerkte scheuten op, verzamelen in dichte palen als kussens. Hun hoogte is klein - meestal niet hoger dan 5-6 centimeter. Als zodanig heeft de sphagnum geen stengel, het wordt vervangen door phyllidia en caulidia. Tussen deze elementen van de plant zijn er scheuren die het water en het zout letterlijk absorberen van mosjes. Phyllidia bestaat uit slechts één cellaag. Het derde element van Sphagnum is dat de rhizoïden de wortels van de plant zijn. Deze sterk vertakkende dunne snaren zuigen water uit de grond. Wat kenmerkend is voor sphagnum, rhizoïden met de tijd ophouden om vloeistof op te nemen en alleen de rol van steun voor de plant te spelen.

Moss sphagnum. Levenscyclus

Zoals bij alle vasculaire vertegenwoordigersde sphagnum, de alternatie van de seksuele generatie (gametofyte) met aseksueel (sporofyte) optreedt. Een fotosynthetische groene plant is een gametofiet. Hij heeft mannelijke en vrouwelijke gameten, die een sporofyte genereren, die uit een zygote komt - een bevrucht ei. Sporofyten - Spoorgeneratie worden niet gescheiden en blijven bij het gametofiet, voeden erop. Elke cel heeft een dubbele set chromosomen, in gameten - een op een keer. Sporofyte ontwikkelt zich in het proces van meiose - celverdeling. Als gevolg daarvan wordt elk geschil opnieuw geslacht. Het groeit in een enkele gametofiet.

Moss sphagnum. toepassing

Sphagnum heeft een aantal nuttige eigenschappen,die een persoon heeft geleerd te gebruiken. Zo ver terug als de 11e eeuw begonnen mosen in de geneeskunde te worden gebruikt als dressings en vervangen ze hygroscopische eigenschappen door katoenwol. Sphagnum werd veel gebruikt op de slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog, omdat het snel bloed, pus en andere vloeistoffen absorbeerde. Zelfs nu produceren sommige farmaceutische bedrijven tampons en servetten voor dressings met mosgehalte van sphagnum. De samenstelling van de plant werd gevonden sphagnol - fenolachtige verbinding, die een ontsmettingsmiddel, bactericide en antifungal effect heeft. Zelfs in sphagnum zijn er humane zuren met de eigenschappen van een natuurlijk antibioticum. Populair bij consumenten en sphagnum zolen, die goed van de voetzwam helpen. Als u infectiebesmettingen op de huid van het lichaam heeft, zullen baden met infusies van sphagnum helpen. Ook wordt deze mos vaak gebruikt om matrassen en luiers te vullen. Dit is vooral handig voor ernstig zieke patiënten, aangezien het je toelaat om met bedden te vechten. Sphagnum wordt ook gebruikt bij plantengroei voor een makkelijker en comfortabelere groei van scheuten en ter bescherming van plantages van vorst.